Beste Raadslid

Beste Raadslid

Over de verkiezingen

Raadsleden leveren belangrijk werk. De afgelopen jaren hebben gemeenten steeds meer taken van het rijk overgenomen. Op lokaal niveau worden dan ook belangrijke beslissingen genomen over het sociale domein, maar ook over zaken zoals ruimtelijke ordening en openbare orde en veiligheid. Het werk van raadsleden wordt alleen maar belangrijker. Om hen te eren organiseren campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, de Volkskrant, De Nieuws BV en talkshow M, de derde editie van de verkiezing beste raadslid van Nederland.

Vorige winnaars
In 2014 werd de eerste editie van de verkiezing gewonnen door Ron Meyer. Als SP-raadslid in Heerlen werd hij geprezen om zijn charisma en betrokkenheid. De tweede editie van de verkiezing in 2018 werd gewonnen door Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren). De jury roemde Van Lammeren voor zijn inzet voor een duurzamer, socialer en diervriendelijker Amsterdam.

Oorsprong van de verkiezing
Tijdens vorige edities werden er vele tienduizenden stemmen uitgebracht en had de verkiezing een positief effect op de aandacht voor en opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen. We hopen ook nu weer op een hoge opkomst bij deze verkiezingen op 14 t/m 16 maart.

De geestelijk vader en bedenker van de verkiezing beste raadslid van Nederland is Erik van Bruggen (1968-2020), mede-oprichter van campagnebureau BKB. Als politiek dier en campagne expert was hij ervan overtuigd dat goede raadsleden belangrijker zijn dan ooit, zeker nu er steeds meer taken op de schouders van gemeenten rusten. De verkiezing van het beste raadslid van Nederland moest in zijn ogen de tongen losmaken over het belang van lokale politiek, glans geven aan onderbelichte politieke onderwerpen en een podium bieden aan lokale helden. Ook deze editie staat die gedachte centraal bij de verkiezing. Daarom hopen we dat zoveel mogelijk mensen in Nederland hun favoriete raadslid in het zonnetje zetten door ze te nomineren of door op ze te stemmen.