Beste Raadslid

Beste Raadslid

Hoe werkt het?

Met de verkiezing van het beste raadslid van Nederland vragen campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, de Volkskrant, de Nieuws BV en talkshow M, aandacht voor het belang van de lokale politiek. Raadsleden krijgen een landelijk podium om het belang van het vak en hun verdiensten aan een breder publiek te tonen.

Raadsleden vergelijken is lastig. Elke gemeente kent een eigen cultuur en context. Toch zijn er eigenschappen die voor elk raadslid belangrijk zijn, zoals effectiviteit, kennis van zaken, zichtbaarheid, integriteit en communicatievaardigheden.

De verkiezing bestaat uit vier rondes:

Ronde 1

Nominatie- en stemronde door het publiek.
(15 februari - 1 maart)
Iedereen kan raadsleden nomineren voor deelname. Het is toegestaan om meerdere raadsleden te nomineren. Raadsleden mogen ook zichzelf nomineren. Een nominatie geldt nog niet als stem. Op genomineerde raadsleden kan gestemd worden. In deze ronde mag per persoon één stem uitgebracht worden. Hoe meer stemmen een genomineerd raadslid krijgt, hoe meer kans deze maakt om door te gaan naar de volgende ronde.

Ronde 2

De jury* kiest uit de 50 nominaties met de meeste stemmen 12 halvefinalisten.
(2 - 3 maart)
De jury beoordeelt de 50 raadsleden op effectiviteit, communicatievaardigheden en integriteit. De 12 halvefinalisten worden door de jury op de hoogte gesteld.

Ronde 3

Het algemeen publiek kiest uit de 12 halvefinalisten de 4 finalisten.
(4 - 14 maart)
De twaalf raadsleden beginnen 4 maart weer op 0 stemmen. Iedereen kan in deze ronde weer één stem uitbrengen. Ook mensen die in de eerste ronde geen stem hebben uitgebracht kunnen in deze ronde stemmen. Vanaf donderdag 10 maart is het aantal stemmen per genomineerde tijdelijk niet zichtbaar, omdat de top 4 op vrijdag 11 maart in de uitzending van De Nieuws BV bekend wordt gemaakt. Wel kan er nog tot vrijdag 11 maart 10.00 uur gestemd worden. De 4 raadsleden met de meeste stemmen in deze ronde plaatsen zich voor de finale. Deze finalisten kunnen na de uitzending van De Nieuws BV om 14.00 uur nog nieuwe stemmen werven, bovenop de stemmen die zij al hadden gekregen. Dit kan tot en met 14 maart.

Ronde 4

De jury beoordeelt de 4 finalisten en de winnaar wordt bekend gemaakt.
(14 maart)
De jury beoordeelt de 4 raadsleden op effectiviteit, communicatievaardigheden en integriteit. Deze uitslag telt voor 50% mee voor de keuze van de winnaar. Na weging van de resultaten wordt de winnaar live bekend gemaakt bij talkshow M op 14 maart. De winnaar mag zichzelf vier jaar lang het beste raadslid van Nederland noemen en ontvangt een unieke award.

Belangrijk: Om fraude te voorkomen, moet je je stem via email bevestigen. Uiteraard is stemmen kosteloos en gaan wij zorgvuldig met je gegevens om. Bekijk onze privacyvoorwaarden hier.

*De jury bestaat uit:

  • Linh Vu, BKB
  • Alex Klusman, BKB
  • John Bijl, Periklesinstituut
  • Michiel van der Eng, Periklesinstituut
  • Annieke Kranenberg, de Volkskrant
  • Marije Randewijk, de Volkskrant
  • Bas Redeker, De Nieuws BV
  • Joost Bekendam, De Nieuws BV